Romani in Japonia

日本で暮らすルーマニア人
 
AcasaAcasa  KetaiKetai  InregistrareInregistrare  ConectareConectare  

Distribuiți | 
 

 Domnitorii si eroii Romaniei

In jos 
AutorMesaj
Dragonika
Diamond
Diamond
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 42
Localizare : Tokyo
Ken :
Data de inscriere : 25/05/2008

MesajSubiect: Domnitorii si eroii Romaniei   Vin Aug 01, 2008 12:32 pm

Domnitori ai tarilor romanesti

1.Leustachiu (mentionat in 1176)
voievod al Transilvaniei

2.Litovoi (mentionat in 1272-1275, 1277)
voievod al Tarii Romanesti

3.Nicolae Alexandru (1352-1364)
voievod al Tarii Romanesti

4.Vladislav Vlaicu (1364-1377)
voievod al Tarii Romanesti

5.Bogdan (1359-1365)
intemeietorul Moldovei

6.Latcu (1365-1374)
voievod al Moldovei

7.Petru Musat (1374-1391)
voievod al Moldovei

8.Roman (1391-1394)
voievod al Moldovei

9.Neagoe Basarab (1320-1352)
domnitor al Tarii Romanesti

10.Mircea cel Batran (1386-1418)
domnitor al Tarii Romanesti

11.Alexandru cel Bun (1399-1431)
domnitor al Moldovei

12.Iancu Corvin de Hunedoara (1441-1456)
voievod al Transilvaniei si guvernator al Ungariei din 1446

13.Vlad Tepes (1456-1476)
domnitor al Tarii Romanesti

14.Stefan cel Mare (1457-1504)
domnitor al Moldovei

15.Mihai Viteazul (1593-1601)
domnitor al Tarii Romanesti
uneste Tara Romaneasca, Ardealul, Moldova


Ultima editare efectuata de catre Dragonika in Mier Aug 04, 2010 6:05 am, editata de 1 ori
Sus In jos
Dragonika
Diamond
Diamond
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 42
Localizare : Tokyo
Ken :
Data de inscriere : 25/05/2008

MesajSubiect: Re: Domnitorii si eroii Romaniei   Vin Aug 01, 2008 12:32 pm

Mircea cel Batran

A domnit între 1386-1418. A fost unul dintre cei mai importanti conducatori ai Valahiei. Numele lui însemna "Mircea cel Vechi" (din batrâni, din trecut), însa odata cu evolutia limbii a ajuns sa-si piarda sensul initial, deoarece numele în sine s-a pastrat neschimbat.

Granitele Valahiei s-au schimbat constant de-a lungul istoriei, însa de-a lungul domniei lui Mircea au ajuns la maximul de suprafata din Evul Mediu: de la Olt în nord la Dunare în sud si de la Portile de Fierîn vest pâna la Marea Neagra în est.

Mircea a întarit puterea statului si a organizat tara administrativ încât sa încurajeze cresterea economica si sa creasca veniturile statului. Astfel, când a ajuns sa bata monede de argint, acestea au ajuns sa circule si în afara granitelor (un fapt care nu era neobisnuit la acea vreme, deoarece valoarea monedelor rezida chiar în materialul acestora; circulatia externa însa vorbeste despre cantitatea de moneda pe care a avut resursele sa o emita). Mircea a dat privilegii comerciale negustorilor polonezi si lituanieni si le-a înnoit pe cele existente pentru populatia Brasovului. Astfel a putut creste puterea armatei: a ridicat fortificatii pe Dunare si a întarit "marea armata" formata din oraseni si tarani, liberi sau nu. Mircea a avut o contributie însemnata si în privinta bisericii.

În timp ce organiza tara, Mircea a fondat si aliante solide pentru a-si mari sansele de a pastra independenta tarii. Prin intermediu lui Petru Musat, printul Moldovei, a reusit în 1389 o alianta cu Vladislav al II-lea al Poloniei. Tratatul a fost înnoit în 1404 si 1410. A pastrat relatii strânse cu Sigismund de Luxemburg, regele Ungariei, relatii bazate pe interesul reciproc în lupta împotriva extinderii Imperiului Otoman.

Mircea a intrat în conflict cu Imperiul Otoman datorit interventiilor sale în sprijinul popoarelor crestine din sudul Dunarii. În 1394, Baiazid I (zis si "Ilderim", "Fulgerul") a trecut Dunarea în fruntea a 40.000 de oameni de arme, o forta impresionanta pentru acele vremuri. Mircea bazându-se doar pe o forta de 10.000 oameni, neputându-se opune într-o lupta deschisa a ales o tactica de hartuire. În ziua de 10 octombrie 1394, cele doua armate s-au confruntat decisiv într-un loc mlastinos si împadurit, numit Rovine. Batalia este descrisa, ca exemplu al trecutului glorios, în poezia "Scrisoarea III" a lui Mihai Eminescu. Mircea a reusit sa îi alunge pe turci din tara.

Cu ajutorul lui Sigismund de Luxemburg, Mircea a scapat si de Vlad Uzurpatorul, o marioneta a sultanului Otoman, care vâna tronul. În 1396 Mircea a participat la o cruciada anti-otomana initiata de împaratul ungar. Cruciada s-a terminat cu victoria otomanilor, pe 25 Septembrie. Anul urmator, 1397, Mircea a oprit o alta expeditie otomana care traversase Dunarea, iar în 1400 a învins alta expeditie a turcilor ce traversau tara.

Înfrângerea sultanului Baiazid I de catre Timur Lenk (Tamerlane) la Ankara în vara lui 1402 a deschis perioada de anarhie în Imperiul Otoman, ca urmare Mircea a organizat împreuna cu împaratulungar campanie impotriva turcilor. În Mircea a reusit sa se impuna din nou ca si conducator peste Dobrogea. Mai mult, el a luat parte la lupta pentru tronul imperiului otoman si l-a ajutat pe Musa sa devina sultan (pentru o perioada scurta). În aceasta perioada, Mircea ajunsese deja la apogeul domniei sale.

"Cel mai viteaz si mai capabil domn crestin", asa cum a fost numit de catre istoricul german Leunclavius, a domnit peste Valahia timp de 32 de ani. Pe lânga succesele militare, Mircea a fost un iubitor de arta, lasând în urma sa numeroase monumente, precum si Manastirea Cozia,Bisericii Krusevac, în Serbia.

Înspre sfârsitul domniei, Mircea a semnat un tratat cu Imperiul Otoman, care recunostea libertatea Valahiei, în schimbul unui tribut anual de 3.000 de piese de aur (o suma mica pentru acea perioada). Reusind sa împiedice transformarea tarii într-un pasalâc, Mircea a reusit sa împiedice invadarea vestului Europei de catre otomani. Retrospeciv, acest lucru nu pare impresionant, dar în acea perioada a însemnat o mare realizare
Sus In jos
Dragonika
Diamond
Diamond
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 42
Localizare : Tokyo
Ken :
Data de inscriere : 25/05/2008

MesajSubiect: Re: Domnitorii si eroii Romaniei   Vin Aug 01, 2008 12:33 pm

Stefan cel Mare

Calitatile umane, cele de om politic, de strateg si de diplomat, actiunile sale fara precedent pentru apararea independentei tarii, initiativele pentru dezvoltarea culturii au determinat admiratia unor ilustrii contemporani pentru o personalitate europeana de prim rang, iar, gratie traditiei populare, l-au transformat într-un erou legendar.

Papa Sixtus IV l-a numit "Athleta Christi" (atletul lui Christos) iar poporul l-a cântat în balade: Stefan Voda, domn cel mare, seaman pe lume nu are, decât numai mândrul soare.

Dupa uciderea tatalui sau Bogdan, Stefan vine cu oaste, ajutat de Vlad Tepes, domnul Tarii Românesti, si - dupa înfrângerea lui Petru Aron în "tina de la Doljesti" - la 14 aprilie 1457 merge la Suceava si pe locul ce se chema câmpia Direptatii, lânga cetatea de scaun, întreaba pe toti de fata, daca le este cu voie sa le fie domn. Întreaga adunare în frunte cu mitropolitul Teoctist, boieri, târgoveti, ostasi si "toata tara" proclamara pe Stefan ca domn legiuit al Moldovei în scaunul parintilor si stramosilor lui.

În vremea lui Stefan, Moldova se întindea peste toate tinuturile de la Carpatii rasariteni pâna la Nistru. Taranii razesi propietari de pamânt erau datori sa vie la chemarea domnului la "oaste". Alaturi de ei erau cetele boierilor, care veneau cu taranii de pe mosiile lor, si cetele târgurilor, alcatuite din târgoveti, care se puteau strânge mai repede în caz de nevoie. Oastea lui Stefan era deci o "oaste de tara", cu putini lefegii (mercenari). Tara era aparata de cetati ca Cetatea Alba la Nistru, cetatile Hotinului, Tighinei si Sucevei la Nord, spre Carpati Cetatea Neamtului iar pe Siret cetatea Romanului.

Tara era bogata, negustorii italieni, polonezi sau armeni, care treceau prin Moldava dela Marea Neagra spre Lemberg, aducând din Orient mirodenii, covoare, metale si pietre pretioase, iar din Apus postavuri si arme, lasau mult banet în visteria domneasca. Astfel se explica cum a avut Stefan mijloace materiale ca sa lupte fara încetare în lunga lui domnie. Caci el trebuia sa se bizuie numai pe puterile Moldovei, pe sprijinul vecinilor - polonezi sau unguri - nu se putea bizui, si unii si altii voiau sa aiba sub suzeranitatea lor Moldova. Pericolul mare îl reprezenta însa expansiunea Imperiului Otoman, care - dupa cucerirea Constantinopolului la 1453 - sub sultanul Mahomed II îsi continua înaintarea în inima Europei.

Dupa urmarirea lui Petru Aron, care se refugiase în Polonia, cade la întelegere cu regele Cazimir, restituindu-i-se cetatea Hotinului, ceeace atrage dusmania regelui Ungariei, Matei Corvin. Într-o lupta decisiva la Baia pe valea Siretului, oastea ungureasca este înfrânta, regele fiind ranit de trei sageti si o lovitura de lance. Stefan navali în Ardeal pe urmele armatei unguresti în retragere si îsi asigura linistea la granita apuseana a tarii.

Prevazând ca va avea în curând de luptat cu Turcii, Stefan voia sa aiba în Tara Româneasca un domn prieten, în locul vasalului turcesc, Radu cel Frumos. În Anul 1470 Stefan începu ostilitatile, arzând cetatea Brailei, dar îndata Turcii raspunsera, trimitând pe Tatari în Moldova. Stefan se îndrepta atunci împotriva noului dusman si-l învinse în dumbrava de la Lipnic, pe Nistru. Dupa alte ciocniri cu Radu cel Frumos, acesta fugi la Turci, iar Stefan puse în scaunul Tarii Românesti pe aliatul sau, Laiota Basarab.

Film despre Stefan cel Mare (l-am vazut cand eram mica...natsukashiii!!! ❤ )

http://jp.youtube.com/watch?v=U9la4Bq2_Qs


Ultima editare efectuata de catre Dragonika in Vin Aug 01, 2008 12:35 pm, editata de 1 ori
Sus In jos
Dragonika
Diamond
Diamond
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 42
Localizare : Tokyo
Ken :
Data de inscriere : 25/05/2008

MesajSubiect: Re: Domnitorii si eroii Romaniei   Vin Aug 01, 2008 12:34 pm

Neagoe Basarab

Nascut în familia de boieri Craiovesti, fiul lui Basarab cel tânar, Neagoe Basarab a fost un domnitor intelept si cumpatat.

În secolul al 16-lea, Tara Româneasca era independenta, dar era obligata sa plateasca un tribut Imperiului Otoman. Neagoe Basarab a incurajat dezvoltarea comertului si mestesugurilor, iar pe plan diplomatic a încercat sa mentina relatii de prietenie cu vecinul sau puternic, Ungaria

Deasemenea, a încercat sa stabileasca relatii diplomatice cu Venetia si Roma, si chiar sa medieze conflictul dintre Crestinii ortodocsi si catolici, cu scopul de a unii crestinatatea împotriva amenintarii otomane.

A continuat traditia bizantina si a facut donatii generoase manastirilor ortodoxe (in Tara Româneasca si in toate tarile din Balcani). In timpul domniei sale, Manastirea Curtea de Arges a fost construita de legendarul Mester Manole .

Lui Neagoe Basarab i se atribuie una din cele mai vechi capodopere ale literaturii vechi, "Invataturile lui Neagoe Basarab catre fiul sau Teodosie", scrise în slavoneste, dar traduse de cineva si în româneste (exista o copie atestata în limba româna din 1654), în care se abordeaza diferite subiecte printre care: filozofia, diplomatia, etc.
Sus In jos
Dragonika
Diamond
Diamond
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 42
Localizare : Tokyo
Ken :
Data de inscriere : 25/05/2008

MesajSubiect: Re: Domnitorii si eroii Romaniei   Vin Aug 01, 2008 12:34 pm

Mihai Viteazul


Domnitor în Tara Româneasca (1593-1601), Transilvania (1599-1600) si Moldova (1600), unul dintre cei mai importanti eroi nationali ai României, care a unificat pentru prima data tarile române, sub domnia sa.

În 1588 a devenit ban de Mehedinti, la sfârsitul anului 1588 stolnic (comisar) al curtii lui Mihnea Turcitul, iar în 1593 Ban al Craiovei în timpul domniei lui Alexandru cel Rau. În septembrie 1593, cu ajutorul otomanilor, a devenit voievod al Tarii Românesti, efectiv de pe 11 octombrie.

Dar nu a luat mult timp pâna ce s-a revoltat împotriva turcilor, anul urmator aderând la alianta crestina "Liga Sfânta" si semnând tratate de ajutor reciproc cu Sigismund Bathory din Transilvania si Aron Voda din Moldova. A început campania împotriva turcilor în toamna anului 1594, stabilind granita la Dunare si cucerind câteva cetati din aproprierea râului, ca si Giurgiu, Cetatea de Floci, Hârsova si Silistra.

În 1595, la Alba Iulia, Mihai Viteazul a semnat un tratat cu Sigismund Bathory, Tara Româneasca devenind dependenta de Transilvania, în schimbul unui ajutor în lupta cu turcii.

Pe 13 august 1595, la Calugareni, lânga râul Neajlov, Mihai Viteazul a învins armata turca a lui Sinan Pasa, apoi a continuat cu eliberarea cetatilor Târgoviste, Bucuresti si Braila.

Luptele cu turcii au continuat pâna în 1596, când Mihai a reusit sa cucereasca câteva cetati de la sud de Dunare, cum ar fi Vidin, Plevna, Nicopole, Turnu si Babadag.

Pe 18 octombrie 1599 Mihai Viteazul a obtinut o victorie importanta la Selimbar împotriva cardinalului Andrei Bathory. Mihai a intrat în Alba Iulia cu un alai impresionant, primind cheile fortaretei de la episcopul Napragy.

Anul urmator, pe 8 mai, armata, sub comanda domnitorului român, a învins armatele lui Ieremia Movila si cele poloneze din Bacau. Teritoriul locuit de români a fost pentru prima data unit sub acelasi domnitor, dar unirea nu a durat, pentru ca Mihai Viteazul a fost ucis în 1601 în Câmpia Turzii din ordinul armatei habsburgice a generalului Giorgio Basta.
Sus In jos
Dragonika
Diamond
Diamond
avatar

feminin
Numarul mesajelor : 1912
Varsta : 42
Localizare : Tokyo
Ken :
Data de inscriere : 25/05/2008

MesajSubiect: Re: Domnitorii si eroii Romaniei   Mier Aug 04, 2010 6:11 am

Va mai aduceti aminte de eroina noastra Ecaterina?
candva am invatat la scoala despre ea,cand eram mica am vazut si filmul despre ea thumbs-up

Ecaterina TeodoroiuVizionati acest clip...e super! smile